Hrvački Klub Željezničar

Jer sport treba biti dostupan svima!

HISTORIJA KLUBA

Sama prethodnica Hrvačkom klubu Željezničar je bio Hrvački klub Hajduk koji je osnovan davne 1912. godine u Sarajevu. Kroz samo razvijanje Sportskog društva Željezničar, RK Hajduk se pridružuje tom kolektivu te ostaje zapamćen kao Hrvački klub Željezničar u novijoj historiji. Kao jedan od najstarijih klubova ne samo u državi nego i regiji, niže mnogo uspjeha kako u svojoj historiji kroz Jugoslavensku ligu, tako i do današnjice kroz međunarodnu scenu.

DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Osim što su u Hrvačkom klubu Željezničar treninzi potpuno besplatni, naš kolektiv se trudi pomagati i drugim subjektima i pojedincima. Smatramo da opća korist i interes treba i mora biti na prvom mjestu. Naš klub pokušava pomoći svima onima kojima je pomoć potrebna sa kapacitetima i kvalitetima koje posjedujemo.

HRVAČKI KLUB ŽELJEZNIČAR

Misija

Misija i jedan od razloga postojanja Hrvačkog kluba Željezničar jeste da u budućnosti stvori što kvalitetnije takmičare koji bi ostvarili zapažene rezultate na međunarodnom nivou.

Svrha

Osnovna svrha kluba je promidžba bavljenjem hrvanjem kao primarnim sportom i zdravog načina življenja.

Vizija

Vizija Hrvačkog kluba željezničar jeste da razvija predvidljivu budućnost koja se sastoji od predvidljivih i ostvarljivih ciljeva u realnom vremenskom roku.

RUKOVODSTVO

Emir Crnkić

Emir Crnkić

Predsjednik Kluba / Glavni Trener

Rođen 1966. godine u Sarajevu. Kao pionir prolazi Željinu školu hrvanja te ostvaruje značajne rezultate u Jugoslavenskoj ligi. U daljnjem trenažnom procesu prolazi kroz selekcije kadeta, juniora kao i seniora te nastavlja niz dobrih rezultata. U poslijeratnom periodu radi na afirmaciji i razvoju hrvanja kako na nivou Kantona Sarajevo tako i na nivou Bosne i Hercegovine. Pod pokroviteljstvom UWW-a (United World Wrestling) i IOC (International Olympic Committee) 2012. godine dobija certifikat za trenere. Na mjesto predsjednika kluba dolazi 2014. godine te do danas uz kvalitetan trud i rad uživa u povjerenju istog. 2018. godine dobija posebno priznanje za “Razvoj hrvačkog sporta u KS” od Sportskog saveza Kantona Sarajevo.

Kerim Crnkić

Kerim Crnkić

Sekretar Kluba

Rođen 1995. godine u Sarajevu. Od 2010. godine pridružuje se Željezničaru kao klubu koji je nanovo preregistrovan. Jedan je od pionira ovog kluba u njegovoj novijoj historiji, te ujedno i najbrojniji osvajač medalja kako na međunarodnom nivou tako i na državnom. Istinski borac ne samo na strunjači nego i izvan nje za prava svih mladih osoba na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine. Od 2012. godine, pod pokroviteljstvom UWW-a (United World Wrestling) i IOC (International Olympic Committee) dobija certifikat za trenere. Od tada je jedan od najzaslužnijih ljudi za sve klupske rezultate koji su se nizali u narednom periodu. Nosilac je najviših sportskih odličja na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Denis Klico

Denis Klico

Potpredsjednik Kluba

Rođen je 1987. godine u Sarajevu. Kao senior se pridružuje klubu te tako umnogo pojačava tada još jaku ekipu Željezničara. Kombinacija zrelosti, vedrog duha i kvalitetnih sportskih osobina izdvajaju ga na vrlo važnu poziciju u klubu. Osvajač je mnogobrojnih seniorskih medalja kao i najviših sportskih odličja u Bosni i Hercegovini. 

Amar Kurtagić

Amar Kurtagić

Tehnički direktor

Rođen je 1981. godine u Skoplju, po struci magistar ekonomije. Perfektno govori turski, engleski i makedonski jezik. Samostalni poduzetnik, vlasnik i direktor uspješne firme. Osim uspješnog biznisa veliki je zaljubljenik u hrvanje. Tehnički direktor saveza na nivou Bosne i Hercegovine.